Blommor och växter behöver inte vara färska för att vara vackra. Floristen Susanne Backa-Norrena älskar hortensia som är lika snygg torkad som färsk.
Sirliga gräs och maffiga hortensior är heta i inredningssammanhang. Och torkade blommor syns överallt i alla möjliga former. Trenden är smart: arrangemangen passar nästan överallt och står länge, så man slipper köpa nya blommor varje vecka.
Det bästa av allt är att mycket material hittar man mer eller mindre gratis.
Susanne Backa-Norrena är florist med bakgrund som visualist. Innan hon bytte bana och började jobba med blommor var butiksinredning en del av hennes arbetsfält hos klädkedjan Kapp-Ahl.
– Som ung var min dröm att jobba i någon av Europas storstäder. Jag fick chansen att bli konceptansvarig på Kapp-Ahls huvudkontor i Warzawa. Det var både intressant och utmanande.
Efter Polen flyttade hon till Göteborg där hon jobbade drygt tre år som varuvisningsansvarig på huvudkontoret.
– Under mina tjugofem år i koncernen hann jag vara på ganska många ställen. Jag lärde mig mycket, också om mig själv.
Efter många år återvände hon till rötterna i Österbotten och fick arbete som regionvisualist för samma butikskedja. Basen var butiken i Jakobstad.
– 2008 flyttade jag till Kållby och blev med trädgård. Då hände någonting med mig. Jag är uppvuxen med föräldrar som odlat men nu blev jag helt uppslukad av mitt nya intresse. Jag levde med trädgården året runt. Samtidigt föddes en längtan att jobba med annat än kläder och butikskoncept.
Småningom sa hon upp sig och började studera till florist. Examen fick hon 2015.
– Jag har stor nytta av min bakgrund. Jag har jobbat mycket med kundservice och vet en hel del om visuell marknadsföring.
”Allt hänger ihop; en färg som är trendig i modevärlden dyker också upp bland inredningsmaterial och i blomsterhandeln.”
Susanne Backa-Norrena säger att blommor och kläder har många beröringspunkter. Det handlar om färger, former och att skapa fina helheter. Fortfarande hittar hon mycket inspiration genom att titta på klädkedjornas säsongskollektioner.
– Allt hänger ihop; en färg som är trendig i modevärlden dyker också upp bland inredningsmaterial och i blomsterhandeln.
För att lära sig mer om floristbranschen har hon jobbat med blommor på en stormarknad och i både små och större blombutiker. För ett par år sedan var det dags för ett steg till i karriären då Susanne grundade företaget Space & Flowers.
– Tills vidare har jag min blomsterverkstad hemma.
Utöver binderier jobbar hon också med inredning både i rum och i trädgårdar.
– Jag är inte trädgårdsmästare men jag kan hjälpa till att stajla en trädgård eller en balkong. Man kan göra mycket genom att fräscha upp trötta perennrabatter med sommarblommor och byta växter i krukor eller gruppera dem på ett snyggt sätt.
En sak som ganska många vill ha hjälp med är att hitta rätt sorts växter till gravgården.
– Jag får faktiskt ganska ofta frågor om vad man ska ha på gravgården som är både vackert och hållbart.
Vid sidan av egna binderi- och dekorationsarbeten jobbar hon också som föreläsare och lärare. Och hoppar in i en trädgårdshandel ibland.
– Jag älskar att föreläsa så det är väldigt roligt att jag får ha kurser för blivande florister.
Råmaterial hittar Susanne Backa-Norrena dels hos blomsterhandlare, dels i den egna trädgården och ofta i naturen.
– Dikesrenarna är rena skattkamrarna, speciellt på sensommaren. När jag är ute och promenerar har jag nästan alltid med mig något hem.
Hon påminner om att även om allemansrätten ger oss möjlighet att plocka växter, kottar och grenar som ligger på marken så ska man fråga markägaren ifall man tar mossa eller kvistar.
Det har också betydelse när och hur man plockar material till arrangemang. Växterna ska vara så torra som möjligt då de tas in. En del växter ska helst hängas upp och ner i små buketter på ett torrt, svalt och mörkt ställe för att torka ordentligt.
Hortensia i alla former är en favorit i Susannes torkade arrangemang. Blomman gör en krans eller bukett fyllig och den håller färgen fint om den skördas i rätt tid.
– Krukhortensia tål inte frost, så det gäller att plocka in blommorna innan frosten tar dem.
Själv gör hon arrangemang med hortensia direkt i en vas och låter dem dra lite vatten.
– De får stå och torka långsamt. Man låter dem helt enkelt stå kvar när vattnet försvunnit.
Egentligen tycker hon att det mesta som växer i trädgården kan testas i torkade arrangemang.
– Om man har en egen trädgård är ju materialet i princip gratis så det gör inget om något misslyckas. Ibland byter jag ut sådant som inte blev så fint när det torkade. Att mixa vilda växter med något man köpt i blomsterhandeln brukar vara ett bra sätt att skapa ett fint ”evighetsarrangemang”.
Rönnbär finns det gott om i år och hinner man ta dem före frosten är de utmärkta att torka för senare användning. Susannes tips är att trä rönnbär på sytråd till långa pärlband att dekorera kransar och annat med senare i höst.
Fröställningar är också vackra i buketter och kransar. De står ju dessutom kvar hela vintern så man kan hitta material till och med efter att snön kommit.
– Allium, vallmo och vivor har fina fröställningar. På rudbeckia och temynta plockar jag bort kronbladen och sparar mitten.
I dikeskanten växter rölleka, renfana och många slags gräs långt in på hösten.
– Gräsen som blommat länge kan bli lite skräpiga när de tas in. Men ett bra tips är att lacka dem med hårspray så håller de nästan hur länge som helst.
Som stomme för torkade arrangemang använder Susanne Backa-Norrena helst hönsnät. Hon säger att det är ett miljövänligt alternativ som kan återanvändas om och om igen.
– Oasis, stickmassa, är bara plast och fungerar sällan mer än en gång.
I höst håller Susanne kurser bland annat på arbetar- och medborgarinstitut om hur man själv kan skapa med torkade växter.
– Torkade växter är en del av inredningen och roliga att arbeta med. Det krävs inga förkunskaper utan alla kan skapa av naturens eget material.
Text: Anne-May Wisén